2014 m. gruodžio 25 d., ketvirtadienis

Sienos ir langai – kurias medžiagas pasirinkti?

Namo statyba - reikia daugybės medžiagų - pamatams, sienoms, stogui, santechnikai, šildymo sistemai, apdailai ir taip toliau. Nuo medžiagų pasirinkimo priklauso galutinė namo sąmata. Priklauso ir gyvenimo name kokybė. Šį kartą aptarsime du namo statybos etapus, nuo kurių labai daug kas priklauso.
Lauko sienos ir langai – tai du dalykai, kurie nulems, kaip bus šilta Jūsų namuose ir ar labai triukšmingai gyvensite.
Sienos – tai ne tik sumūrytos plytos ar blokeliai. Sienos – tai konstrukcija kartu su apšiltinimu ir apdaila. Tik tinkamas šio trejeto derinys apsaugos namus nuo triukšmo ir šalčio. Kalbant apie šilumą, Lietuvos klimatui ir oro sąlygoms tinkamiausia 15-20-25 centimetrų storio apšiltinimas. Tačiau pagrindinis klausimas yra ne kokio storio apšiltinimą daryti, o ką apšiltinimui naudoti – polistirolą, akmens vatą? Reikalingi silikato ar keramikiniai blokeliai? Tinkas ar apdailos plytos?

Svarbiausia – šiluma ir garsas

Tikriausiai visai nenorėtumėte, kad vos pasibaigus vasarai, į namus įslinktų nemaloni vėsa. Todėl rinksitės medžiagas, kurios geriausiai sulaiko šilumą. Lyginant polistirolą ir akmens vatą, pirmasis šilumą sulaiko geriau. Tačiau polistirolas labai blogai sulaiko garsą. Akmens vata garsą sulaiko geriau, bet taip pat turi minusų – sukrenta, prisigeria drėgmės. Tai reiškia, kad pažeista vata šaltį praleidžia daug labiau. Pasirinkus akmens vatą, geriau netaupyti ir pirkti kietą – ji brangesnė už minkštą, bet nesukelia tiek rūpesčių.
Pasirinkus vieną ar kitą šiltinimo būdą, svarbu tinkamai išsirinkti kitas medžiagas sienoms. Kaip jau minėjome, tinkamas derinys apsaugos nuo šalčio ir triukšmo – nesvarbu, kad vienas iš komponentų turi minusų. Juos kompensuos kitos sudedamosios dalys.
Jei jau sienoms apšildyti naudosite putų polistirolą, tolesnėje eigoje Jums bus reikalingos medžiagos, kurios apsaugos nuo garso. Mat putų polistirolas tikrai prastas garso izoliatorius. Geriausiai garsą izoliuoja silikato blokeliai.  Namo statybose jie brangiausi, nemėgsta jų ir statybininkai – dėl didelio svorio. Tačiau su statybininkais galima susitarti, taip pat galima apsaugoti ir savo piniginę. Paskaičiuokite: jei taupysite fasado apdailai ir pasirinksite tinkavimą, apšildymui pirksite taip pat ne pačia brangiausią šiltinimo medžiagą polistirolą, galėsite leisti sau brangesnius silikato blokelius. Kaina išsilygins ir būsite tikri, kad polistirolas puikiai apsaugos nuo šalčio, o jo trūkumą – garso pralaidumą – atsvers silikato blokeliai, kurie yra puikūs garso izoliatoriai.
Dar vienas neblogas derinys yra polistirolas, keramikiniai blokeliai ir tinkas. Turbūt pats nelokiškiausias sprendimas būtų betoniniai blokeliai kartu su polistirolu. Abi šios medžiagos yra prasti garso izoliatoriai, taigi girdėsite kiekvieną kaimynų barnį ir kiekvieną pro šalį pravažiuojantį automobilį. Jei jau įsigijote betoninius blokelius, namo šiltinimui naudokite akmens vatą – ji geriau sulaiko garsą.
Namo statyboms naudojant akmens vatą, blokelius galėsite naudoti kokius tik norite. Tačiau turite prisiminti, kad kieta vata prieš minkštą laimi daugeliu taškų. Deja, kieta akmens vata yra gerokai brangesnė, todėl taip nemėgstama lietuvių.
Jei namą galvojate ne tinkuoti, o dekoruoti plytomis, galite būti tikri, kad šios tikrai gerai izoliuos garsą. Tik tarp apšiltinimo medžiagos ir plytų reikia palikti mažiausiai 3 centimetrų tarpą. Jis reikalingas vėdinimui. Vėlgi, naudojant sienoms apdailos plytas, geriau šiltinti polistirolu. Jo garso izoliacinės savybės visai nesvarbios, nes šį darbą atliks plytos.

Langai – šilumos saugotojai

Kai sienos jau parengtos, laikas langams. Jie – ne tik namo akys, kurios suteikia grožio, bet ir funkcionalios namo detalės. Kokie langai, toks bus ir vėdinimas būste, šiluma bei šviesos sklaida.
Langų Jums pasiūlys įvairių, taip pat ir kainų – nuo mažiausių iki tikrai didelių. Niekada nepirkite labai
pigių langų. Maža kaina – pigios medžiagos. Pigios medžiagos – prasta kokybė. Vargu, ar verta investuoti ir į brangiausius. Rinkitės gerą kainos ir kokybės derinį. Tai reiškia, kad pirkti derėtų vidutiniškai brangius langus. Kai jau žinosite, kiek norite skirti pinigų langams, teks rinktis iš kitos įvairovės – plastikas, medis ar aliuminis?
Aliuminio langai – patys tvirčiausi. Maži langai, įprasti langai iš aliuminio gaminami retai. Ši medžiaga naudojama norint pagaminti didelius vitrininius langus. Jei Jūsų namuose numatyti tokie – aliuminis tiks, bet jei dėsite įprastinius langus, aliuminis galbūt ir nereikalingas.
Mediniai langai geri tik brangūs. Jei džiaugiatės įsigiję pigius, greitai tas džiaugsmas baigsis – langus netrukus reikės reguliuoti. Įsigyti gerus medinius langus – brangus malonumas.
Todėl populiariausi išlieka plastikiniai langai – dažnai vieni iš brangiausių kainuoja tiek, kiek kainuoja pigiausi mediniai (jie ir prasčiausi). Plastikiniai langai yra ilgaamžiai, jų tikrai neteks reguliuoti, kaip pigių medinių. Be to, naudodami langus su polistirolu kameroje, išsaugosite namuose labai daug šilumos.

1 komentaras:

  1. Kadangi man labai svarbu šiluma ir garso izoliacija, tai kelių kamerų plastikiniai langai man buvo geriausias sprendimas. Labai džiaugiuosi jais jau antrus metus.

    AtsakytiPanaikinti