2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Kai žiemą namuose – šilta ir jauku

Artėjanti žiema – ne pats nuotaikingiausias metas. Kai už lango vis dažniau tamsu, tuomet itin norisi šilumos ir jaukumo namuose. Tačiau neretai nuotaiką sugadina už tą šilumą atėjusios didelės sąskaitos, o ir šildymas ne visuomet būna kokybiškas – grįžus namo laukia vėsūs radiatoriai ir šaltos grindys. Vis dėlto, pasirengti šildymo sezonui ir žiemos speigams įmanoma. Yra ne vienas sprendimo būdas, kurį įvykdžius namo grįžti visuomet norėsis kuo skubiau – juk ten šilta ir jauku.
Visų pirma, neleiskite, kad žiema užkluptų Jus netikėtai. Juk lietuviai turi posakį – malkas žiemai ruošk dar vasarą. Vasara jau seniai praėjo, tačiau kai kuriuos darbus dar galima atlikti, o tuos, kuriems reikia daugiau laiko, pats metas pradėti planuoti.
Vata ar nauji langai?
Turbūt kiekvienas prisimename, kaip mūsų seneliai kaime artėjant žiemai kamšydavo langus – kas vata, kas klijuodavo juostomis. Sakote, pigus būdas turėti šiltus namus? Deja, nei vata, nei kiti kamšalai kambarių nuo šalčio neapsaugo – tik vos vos sulaiko per nesandarius langus besiveržiantį šaltuką. Atsiranda kitų problemų – sutrinka patalpų vėdinimas, langai rasoja ir net pelija. Todėl pats metas pasirūpinti sandariais langais – netruksite pastebėti, kad investavus į naujus kokybiškus langus namai tapo gerokai jaukesni, reikia mažesnių šildymo resursų, o ir sąskaitos mažėja.
Nepamirškite ir sandarių durų – norint turėti šiltus namus, jos lygiai tokios pat svarbios, kaip ir kokybiški langai.
Iš kur atkeliauja Kalėdų Senis
Ko gero visi dažnai pasvajojame: už lango pūga, ant stalo garuoja gardi arbata, minkšta sofa ir ant žemės nuslydęs minkštas apklotas. Jo nė kiek nereikia, nes kambaryje šilta ir jauku – raminančiai spragsi liepsnos židinyje. Židinys siejamas ne tik su kalėdine dvasia, bet ir su romantika, namų jaukumu ir harmonija.
Iš tiesų, vienas patarimų, norint turėti šiltus namus žiemą, yra įsirengi židinį. Tai nėra pigi investicija, tačiau ji nieko nenuvilia. Grįžus namo iš šaltos darbovietės, žvarbaus pasivaikščiojimo, tereikia įmesti keletą pliauskų į židinį, ir patalpa netrukus jau alsuos šiluma. Kai taip šilta, tada galima eiti kurti katilo katilinėje, vakarieniauti ar imtis buities darbų. Be to, esant šiltam rudeniui ir žiemai, kartais nereikia pagrindinio šilumos šaltinio – užtenka rusenančio židinio.
Jei močiutė nespėja megzti kojinių
Turbūt žinote tą jausmą, kai žiemą nesinori basomis kojomis eiti į vonią, nes grindys ten – šaltos ir nemalonios. Ką kalbėti apie kitus kambarius – tenka užsimauti ne vienas močiutės megztas vilnones kojines, nes net ir kaistantys radiatoriai neapsaugo nuo grindų sklindančios vėsos.
Nieko nėra maloniau, kai iš šaltų batų ištrauktas pėdas galima padėti ant šiltų grindų. Nebereikia šlepsėti šliurėmis, kojinių prireikia gerokai mažiau – tai galbūt kvailokai skambanti, bet tikrai ne pati menkiausia priežastis namuose įsirengti grindinį šildymą.
Tai, ko gero, vienas ekonomiškiausių būdų šildyti namus ir turėti juos jaukius bei visuomet malonius. Juk malonu tada, kai šilta visur ir viskam.
Pastebėjote – kai kojos šiltos, šilta ir visam kūnui. Jei įsivaizduotume, kad mes – tai namai, būtų lengva suprasti. Jei šyla namo pėdos, tai yra, grindys, šilta ir likusiam namui. Kai namuose įrengiamas grindinis šildymas, šiluma sklinda iš apačios į viršų – ji pasiskirsto, nesikoncentruoja vienoje vietoje. Grindiniam šildymui reikalingas vanduo, tačiau jo reikia ne tokio karšto, kaip įšildyti radiatorius. Taigi, vėl mažėja sąskaitos už šilumą.

Kad ir kuriuo patarimu pasinaudotumėte – keisti langus bei duris, įsirengti židinį ar grindinį šildymą, darbus pradėkite planuoti jau dabar. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą