2014 m. gruodžio 24 d., trečiadienis

Piniginei irgi šalta

Artėja šv. Kalėdos – neišvengiamų ir dažnai didelių išlaidų metas. Tada kyla minčių, kodėl gi aš anksčiau netaupiau, kodėl neatsidėjau atliekamų pinigų dovanoms. Kita vertus, ką gi sutaupysi, kai brangsta viskas – transportas, maistas, šildymas. Visi, kaip susitarę, ekonomistai kala vieną ir tą pačią taisyklę – išlaidas reikia planuoti, gyvenimą reikia tvarkyti ekonomiškai. Ir jie yra teisūs. Todėl jau šią žiemą pradėkite planuoti, kaip kitais metais taupysite šildydami namus. Juk išlaidos šildymui – vienos didžiausių, todėl ir sutaupyti šioje srityje galima labiausiai.
Galbūt būsto šiluminės energijos taupymo darbų nesiimsite šią akimirką, bet juos reikia pradėti planuoti iš anksto – net jei darbus ketinate pradėti tik pavasarį. Kuo sparčiau ir tinkamu laiku pradėsite, tuo greičiau džiaugsitės sumažėjusia sąskaita – šilčiau bus Jūsų piniginei, kurioje pagaliau galėsite pradėti kaupti pinigus malonioms išlaidoms.
Vienas brangiausių būdų taupyti šilumą yra apšiltinti namą. Investicijos didelės, bet ir nauda nemaža.
Vis dėlto, jei tokiems grandioziniams darbams neturite pinigų, laiko ar noro, būtinai patikrinkite savo langus. Ar tikrai jie sandarūs? Nepraleidžia šalčio? Jei atsakymas teigiamas, pamąstykite apie langų keitimą – vien jie padeda sutaupyti ne vieną procentą.
Patikrinkite ir duris – šios taip pat turi būti sandarios ir kokybiškos.
Šilumos šaltinis – katilas – norint sutaupyti šilumos privalo būti įrengtas patalpoje, kurioje nešvilpauja vėjai. Kitaip šildysite ne tik namus, bet ir savo kiemą. Tegul šiluma keliauja ten, kur jai būtina keliauti.
Jei norite ne tik sutaupyti, bet ir susikurti jaukumo oazę, namuose galima statyti židinį. Šiltą rudenį ar pavasarį krosnies šiluminiame mazge kurti net neprireiks. Užteks poros glėbių malkų židiniui ir jis sušildys viską aplinkui. Jūsų nuotaiką taip pat.
Jei trokštate permainų namuose, pagalvokite apie grindinį šildymą. Šis būdas padeda sutaupyti bent jau 20 procentų šilumos. Didesnėse patalpose grindinis šildymas leidžia sutaupyti net ir 40 procentų. Įsivaizduokite, kad turėdami grindinį šildymą per porą metų galite sutaupyti atostogoms. Argi skamba ne viliojančiai? O jeigu dar pakeisite langus, apšiltinsite sienas? Kol vyks darbai išlaidos atrodys didelės ir skausmingos piniginei. Tačiau kai jos atsipirks, galėsite šiluma mėgautis ne tik namuose, bet, pavyzdžiui, Italijos kurorte.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą