2014 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Dengiame stogą: svarbi net mažiausia detalė

Didžiausi mados guru yra įsitikinę, kad į iškilmingą vakarėlį keliaujančios moters įvaizdis pilnas tik tuomet, kai ant galvos šioji užsideda skrybėlaitę. Tą patį galėtų pasakyti ir namų projektuotojai. Tik šią mintį jie perfrazuotų taip: namo stogas – tarsi jo skrybėlė, nuo kurios kokybės bei grožio priklausys gyvenimo name patogumas ir malonumas.
Planuodami namo statybą būkite reiklūs net mažiausioms smulkmenoms. Galbūt jau apsisprendėte, kur stovės Jūsų būstas: naujoje gatvėje, kurioje jau įsikūręs ne vienas kaimynas, o gal miško palaukėje, gražiame vienkiemyje? Gali atrodyti keista, bet tai, kur stovės namas, nulems stogo formos, jo dangos pasirinkimą. Klausiate, kaip?
Vieta – taip pat svarbu
Jei namas stovės atviroje erdvėje, kurioje arti nėra kitų pastatų, jį nepalyginamai dažniau „lepins“ audros, stiprūs vėjo gūsiai – jų laukymėje nebus, kas užstoja. Be jokios abejonės, vienišam namui teks ir daugiau sniego, lietaus, krušos. Todėl rinkitės tokį namo projektą, kur stogas numatytas statesnis – jis apsaugos būstą nuo lietuviško rudens vėtrų.
Atkreipkite dėmesį, ar būstas stovės netoli miško. Tokiu atveju stogas greičiausiai samanos. Tai, vėlgi, darys įtaką tam, kokią stogo dangą rinksitės. Ruošdamiesi stogo dengimui atminkite, kad jei namas stovi pamiškėje, reikalinga glazūruota stogo danga – ji atsparesnė samanojimui, sningant ar lyjant savaime apsivalo nuo žaliųjų miško svečių.
Forma neatsiejama nuo dangos
Prieš įsigydami dar nebaigtą namą ar namo projektą, įsigilinkite, kokios formos yra numatytas namo stogas. Egzistuoja nepajudinama priklausomybė: stogo formai yra numatyta tam tikra stogo danga. Daugelyje projektų stogo danga yra numatyta, nes tai daro įtaką kitiems techniniams pasirinkimams. Vykstant statyboms ir jau rengiantis stogo dengimui, stogo dangos keisti nebegalima – tokius dalykus su projektuotojais reikia aptarti gerokai anksčiau. Savavališkai pakeitus stogo dangą gali kilti tam tikrų defektų.
Prieš pradedant stogo dengimą išsiaiškinkite būsimas sąnaudas. Tarkime, plieninė stogo danga yra viena iš pigesnių, bet jei Jūsų namo stogas įmantrios formos, sunaudosite labai daug dangos ir stogo dengimo kaštai išaugs. Įmantriam stogui tiks bituminės čerpės, kurias lengva pritaikyti prie stogo kampų, iškilimų ir kitų įmantrybių. Tiesa, bituminės čerpės, kaip ir keraminės čerpės, yra vienos brangiausių stogo dangų. Tačiau jos garsėja ilgaamžiškumu. Tai ypač svarbu Lietuvoje, kur stogai dažnai kenčia nuo lietaus ir sniego.
Jei pasirinkote projektą, kur namo stogas – plokščias, turėsite susitaikyti, kad stogo dangų tokio stiliaus namui, pasirinkimas itin mažas. Esant įmantriam stogui, sąnaudos didėja dengiant jį plienine danga, šiferiu. Trokštantiems spalvinės įvairovės, bet siekiantiems sutaupyti, pasirinkimų taip pat maža – plieno ir šiferio dangos kol kas neturi plačios spalvinės gamos. Daugiausiai spalvinių pasirinkimų perkant čerpes.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą