2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Didysis šilumos ketvertas

Lietuviškos žiemos – negailestingos. Šiurkščios šlapdribos ir šaltos pūgos čaižo ne tik mus pačius gatvėje, bet ir mūsų namus. Taip ir norisi po darbo kuo greičiau lėkti į šiltus ir jaukius namus. Šilumą namuose reikia susikurti – ir tam nebūtina nuolat kūrenti katilą ar laikyti įjungtą dujinį šildymą. Pateikiame ketvertą šilumos saugotojų, kurie padės turėti visada jaukius ir maloniai šiltus namus.

Sienos – namo paltas

Kažin, ar šaltą žiemos rytą ryžtumėtės išeiti be savo šiltojo palto ar kailinių. Namui toks paltas – sienos. Kad jos saugotų ne tik namą, bet ir jus, turite sienas šiltinti – neužtenka gražaus tinko ar brangių plytų. Lyginant polistirolą ir akmens vatą, pirmasis šilumą sulaiko geriau. Tačiau polistirolas labai blogai sulaiko garsą. Akmens vata garsą sulaiko geriau, bet taip pat turi minusų – sukrenta, prisigeria drėgmės. Tai reiškia, kad pažeista vata šaltį praleidžia daug labiau. Pasirinkus akmens vatą, geriau netaupyti ir pirkti kietą – ji brangesnė už minkštą, bet nesukelia tiek rūpesčių.

Kokybiškas stogas – šiltas namas

Šilto namo niekada neturėsite be gerai uždengto stogo. Todėl stogo dengimo darbų seka turi būti smulkmeniškai suplanuota.  Pavyzdžiui: žaibolaidį rengsite dabar ar vėliau, kur bus televizijos antena, ar bus reikalingas kondicionierius ir taip toliau. Jei suplanuosite visas stogo angas, vėliau neteks ardyti didžiulių stogo plotų, norint įsirengti ką nors naujo. Visas angas galėsite kruopščiai užsandarinti ir nebijoti, jog šaltis ar drėgmė netinkamiausiu metu prasiskverbs į namus.

 Kai rinksitės stogo dangą, atminkite, kad ji turi būti atspari drėgmei bei temperatūrų svyravimui. Taip pat nepamirškite, kad Lietuvoje sninga ne tik per Kalėdas – smarkiai papustyti gali ir balandžio pradžioje. Todėl Jūsų namo stogui tikrai reikalingos automatinės ledo tirpinimo sistemos. Juk nenorite, kad storas sniego sluoksnis slėgtų stogo konstrukcijas, o išėjus į kiemą reikėtų saugotis krentančių varveklių.

Rinkitės medžiagas, kurios atsparios drėgmei, temperatūrų svyravimams. Sandarumas, automatinės ledo tirpinimo sistemos, didesnis lietaus loviai – būtini.

Langai – ir grynam orui, ir tikrai šilumai

Kokie bus jūsų namo langai, tokia bus ir šiluma. Langų jums pasiūlys įvairių, taip pat ir kainų – nuo mažiausių iki tikrai didelių. Rinkitės gerą kainos ir kokybės derinį. Tai reiškia, kad pirkti derėtų vidutiniškai brangius langus.

Aliuminio langai – patys tvirčiausi. Maži langai, įprasti langai iš aliuminio gaminami retai. Ši medžiaga naudojama norint pagaminti didelius vitrininius langus. Jei Jūsų namuose numatyti tokie – aliuminis tiks, bet jei dėsite įprastinius langus, aliuminis galbūt ir nereikalingas.

Mediniai langai geri tik brangūs. Jei džiaugiatės įsigiję pigius, greitai tas džiaugsmas baigsis – langus netrukus reikės reguliuoti. Įsigyti gerus medinius langus – brangus malonumas.
Todėl populiariausi išlieka plastikiniai langai – dažnai vieni iš brangiausių kainuoja tiek, kiek kainuoja pigiausi mediniai (jie ir prasčiausi). Plastikiniai langai yra ilgaamžiai, jų tikrai neteks reguliuoti, kaip pigių medinių. Be to, naudodami langus su polistirolu kameroje, išsaugosite namuose labai daug šilumos.

Šiltos kojos – šiltas visas kūnas

Išsiavus iš šaltų ir drėgnų batų, didžiausias malonumas yra pėdas padėti ant šiltų grindų. Kai jau jūsų namas turi puikų stogą, šiltas sienas ir stipriai šilumą sulaikančius langus, belieka būste įsirengti grindinį šildymą.
 Net ir šalčiausiai atrodančios grindys visada bus maloniai šiltos. Kalbant apie grindinį šildymą, keramikinės ar akmens masės plytelės šilumą išspinduliuoja geriausiai.
Mitas yra ir tai, jog rengiant grindinį šildymą galėsite naudoti tik plyteles ar akmens plokštes. Šylančioms grindims tiks ir prabangios parketlentės, ir pamėgtas laminatas ar kiliminė danga. Pastaroji šilumą praleidžia taip pat neblogai.

Jei trokštate permainų namuose, tikrai pagalvokite apie grindinį šildymą. Šis būdas padeda sutaupyti bent jau 20 procentų šilumos. Didesnėse patalpose grindinis šildymas leidžia sutaupyti net ir 40 procentų. Įsivaizduokite, kad turėdami grindinį šildymą per porą metų galite sutaupyti atostogoms. Argi skamba ne viliojančiai?

1 komentaras:

  1. Manau, kad plastikiniai langai geriausiai sulaiko šilumą. Pas mane namuose tokie ir labai džiaugiuosi savo pasirinkimu.

    AtsakytiPanaikinti