2015 m. kovo 25 d., trečiadienis

Mitus paneigia net gydytojai


Jei esate girdėję apie grindinį šildymą, esate girdėję ir apie mitus, kurie yra apraizgę šį šiuolaikinį statybinį sprendimą namuose. Mitai patys įvairiausi. Tačiau patys populiariausi yra susiję su sveikata. Kai kurie grindinio šildymo skeptikai teigia, jog įsirgus šią šildymo sistemą, namuose kyla daugiau dulkių, o tai skatina alerginius susirgimus. Taip pat teigiama, kad dėl grindinio šildymo tinsta kojos, serga vaikai ir sausėja nosis. Ne visi skeptikai žino, kad šie mitai yra paneigti net gydytojų.

Visa, kas yra susiję su žmogaus sveikata, yra numatyta Europos ir Lietuvos higienos normose. Oficialiai patvirtintuose dokumentuose yra numatytos šiluminio komforto sąlygos. Šios sąlygos reiškia, kad normų rekomenduojama laikytis namuose, kai kuriose įstaigose.

Temperatūra – reglamentuota

 Didžiausią komforto jausmą žmogui sukelia 20-24 laipsnių šiluma patalpose. Geriausiai žmogus jaučiasi, kai grindų temperatūra yra 19-26 laipsniai šilumos.

Remiantis Europos ir Lietuvos higienos normomis, oro drėgnumas patalpoje turi būti 40-60 procentų, vidutinis oro judėjimo greitis – 0,1-0,25 metrai per sekundę.

Kalbant apie vidurkį, optimaliausia oro temperatūra patalpoje yra 22 laipsniai šilumos. Šildant radiatoriais, esant 22 laipsnių šilumai, tokia temperatūra ir jaučiama. Grindiniu šildymu taip pat lengvai pasiekiam optimaliausia žmogui temperatūra, tik skirtumas toks, jog šildyti reikia mažiau. Tą pačią 22 laipsnių jaučiamą temperatūrą esant grindinio šildymo sistemai pasiekiame su 20-ies laipsnių oro temperatūra. Tai yra 2 laipsniais mažiau, o tai reiškia 12 procentų eksploatacijos efektą.

Kai įrengiama grindinio šildymo sistema, 50 procentų šilumos perduodam spinduliavimo būdu ir tiek pat – konvekcijos būdu.

Alergenams - ne

Higienos normos numato, kad svarbi ne tik atitinkama patalpų temperatūra, bet ir grindų. Idealu, jei grindų temperatūra siekia 24 laipsnius šilumos. Tyrimais bei bandymais įrodyta, kad žmogus nesijaučia patogiai, jei grindys yra vėsesnės, negu 19 laipsnių šilumos. Kai šąla pėdos, šalta ir visam kūnui. Nepatogu, kai grindys per karštos. Iš komforto zonos išeinama, kuomet grindys įšyla daugiau, negu 26 laipsnius.

Būtent labiausiai žmogaus kūnui tinkamą temperatūrą garantuoja grindinis šildymas. O tai apsaugo žmogų nuo daugelio nemalonių dalykų – dulkių, erkučių, alergenų.

Jei grindinio šildymo sistema yra įrengta tinkamai ir teisingai eksploatuojama, grindų temperatūra siekia 22-26 laipsnius šilumos – neviršija nei žemutinės, nei viršutinės komforto ribos. Tarp šildomo paviršiaus ir oro patalpoje susidaro 2-6 laipsnių skirtumas. Šie skaičiai paneigia dar vieną mitą – įrengus grindinį šildymą, namuose padaugėja dulkių. Atvirkščiai, 2-6 laipsnių skirtumas yra per mažas dulkėms kilti. Tai išlaisvina ne tik nuo papildomo buitinio darbo. Dulkėms laba kenkia alergiškiems žmonėms.

Vokietijoje mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, jog esant grindų šildymui erkučių, dulkių, ir alergenų plinta mažiau, negu naudojant radiatorių šildymą.

Turintys silpnus kvėpavimo takus ir bijantys dažnų peršalimų teigia, kad grindinis šildymas jiems netinka – neva per didelė temperatūra priverčia sušilti ir patekus į vėsesnes patalpas kūnas atvėsta. Tai veda į peršalimą. Tačiau Skandinavijos šalyse grindinį šildymą rekomenduojama įrengti vaikų darželiuose. Priežastis – esant šiltom grindims vaikai peršąla rečiau.

Įsirengus grindinį šildymą namuose oro cirkuliacija yra mažesnė – tai yra blogesnės sąlygos kilti dulkėms. Esant mažiau dulkių, mažiau kyla ir alergenų.
Kadangi turint grindinį šildymą grindys visada šiltos ir sausos, užkertamas kelias erkutėm veistis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą