2015 m. kovo 24 d., antradienis

Geresnė gyvenimo kokybė – technologijų įtakoje


Niekas nenorėtų grįžti į gyvenimą prieš pusšimtį metų – skalbimas rankomis, jokių virtuvės kombainų, kūrenama krosnis virtuvėje ir panašiai. Namuose ne visada būdavo šviesu ir šilta. Šiluma – vienas iš patogaus gyvenimo požymių. Dabar židinio kūrenimas prilyginamas tik romantikai, o namuose kasdienai kiekvienas nori patogumo ir ekonomiškumo.

Patogiam gyvenimui pramonė kasdien sukuria vis ką nors naujo. Vienas iš tokių palengvinimų buičiai yra grindinis šildymas. Naujove šios šildymo sistemos pavadinti nebegalima, tačiau kasmet ją atranda vis daugiau ir daugiau naujakurių arba renovuojančių būstą.

Privalumų – ne vienas

Apie 70 procentų, remiantis statistika, naujakurių grindinį šildymą pasirinktų nebe reikalo. Grindinis šildymas turi daugelį privalumų lyginant su tradicinėmis šildymo sistemomis – pavyzdžiui, radiatoriais.

Tam tikra prasme, rengiant grindinį šildymą, taip pat montuojami radiatoriai, tačiau kabinami jie ne ant sienų, bet po grindimis. Būtent šis skirtumas ir leidžia išgauti efektą, kuris taip žavi daugelį.

Didžiausias grindinio šildymo privalumas yra ekonomija. Jau seniai įrodyta, kad ši šildymo sistema tikrai padeda sutaupyti.

Specialistų skaičiavimu, ji namuose yra įrengtas grindinis šildymas, energijos sąnaudos sumažėja iki 12 procentų. Tai reiškia viena – mažesnes sąskaitas už šildymą. Šį vieną skaičių užtenka prisiminti tiems, skeptikams, kurie teigia, jog grindinis šildymas yra skirtas tik prabangiems namams ir didesnes, negu vidutinės, pajamas turintiems lietuviams. Įrengti grindinį šildymą kainuoja – kainuoja įrenti ir bet kokią kitą šildymo sistemą.

Kyla klausimas – kaip pasiekiamas toks ekonomiškumas, kai įrengiamas grindinis šildymas?

Pirmiausia, grindinio šildymo sistemai naudojamas 40-55 laipsnių karščio vanduo. Radiatoriams reikalingas iki 80 laipsnių vanduo – beveik dukart karštesnis. Tai reiškia, kad radiatoriams įšildyti reikia daugiau energijos sąnaudų.

Antra, įsirengus grindinį šildymą, patalpose galima palaikyti 2 laipsniais mažesnę temperatūrą – ir bus šilta taip pat, kaip radiatoriais šildant labiau.

Dėl grindinio šildymo patalpose yra maloniai šilta, bet grindys nėra karštos – taip, kaip būna karšti radiatoriai. Radiatoriai nekelia pavojaus suaugusiems, bet maži vaikai gali nusideginti ploną ir jautrią odą.

Estetika irgi svarbu

Ne paslaptis, kurdami savo namus, visi siekiame grožio. Mums svarbi kiekviena detalė. Sumontavus grindinį šildymą, radiatoriai yra nereikalingi, taigi, sienos yra laisvos. Turbūt nereikia įrodinėti, jog radiatorius nėra pati stilingiausia interjero detalė. Grindinis šildymas sukuria daugiau laisvos erdvės namuose.

Moderni šildymo sistema taip pat užkerta kelią ir kitoms su estetika susijusioms problemoms. Kadangi šiluma kyla nuo grindų, namus tai apsaugo nuo pelėsio – ypač vonios kambaryje, virtuvėje. Iš apačios kylanti šiluma taip pat apsaugo langus nuo rasojimo.

Ši estetika – dar ir funkcionali. Temperatūra kambariuose pasiskirsto tolygiai, o kūnas ją taip pat gauna reikiamomis „dozėmis“. Kad žmogus jaustųsi patogiai, jam svarbiausia, kad pėdos būtų šiltos. Būtent joms ir atitenka daugiausiai šilumos, turint grindinį šildymą. Mažiausiai šilumos gauna galva, nes ji aukščiausiai – tai sukuria komforto jausmą.
Grindinis šildymas tinkamas alergiškiems žmonėms, kadangi nekyla dulkių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą