2015 m. kovo 24 d., antradienis

Išeičių TOP4: kaip atnaujinti namą


Perstumdyti namuose baldus, keisti sienų spalvą, pirkti naujus šviestuvus yra įprasta – per keletą metų namų interjeras pabosta ir norisi jį keisti – jei ne atliekant remontą, tai bent keičiant detales. Pokyčių norisi ne tik namo viduje, bet ir išorėje. Tik interjerą keisti daug lengviau, negu eksterjerą. Beje, pastarojo pokyčiai ir brangesni. Tačiau pakeisti namo išorę galima ir neatliekant grandiozinių pokyčių bei be milžiniškų investicijų.

Kai vyksta namo statyba, būsto grožis tikrai nėra paskutinėje vietoje. Nebe reikalo yra daromi namų projektai, kreipiamas dėmesys ne tik į namo patogumą, bet ir estetinę jo pusę. Namo statyba neretai vadinama amžiaus procesu, nes iš būsto tikimasi pagrindinių dalykų – patogumo ir ilgaamžiškumo. Patogumas sukuriamas ir jis niekur nedingsta. O štai ilgaamžiškumas yra sąlyginis dalykas.

Kokybiškai pastatytas namas paprastai tarnauja ilgai, bet jo išorė neišvengiamai keičiasi – vien dėl klimato sąlygų. Namas apsineša dulkėmis ir purvu, keičiasi fasado spalva, atsiranda samanų, pelėsių. Tai yra natūralūs dalykai ir jie neišvengiami. Tačiau vien todėl , kad namo fasadas yra pirmas dalykas, kurį pastebi praeiviai ir jūsų svečiai, jį prižiūrėti reikia išskirtinai kruopščiai. Yra posakis – pasitinka pagal rūbą. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie namą. Kokia jo išorinė išvaizda, tokia ir aplinkinių nuomonė apie būstą. Jei namas iš išorės apleistas, daugelis galvoja, jog namo viduje lygiai taip pat netvarkinga ir niūru.

Todėl taip svarbu rūpintis ir namo išore – ne tik dėl pašalinių nuomonės. Į gražius namus ir pačiam grįžti yra gerokai maloniau.

Taigi, nuo ko pradėti, kad su kuo mažiau išlaidų, rezultatas būtų kuo geresnis ir kad nereiktų namo statybos atlikti ši naujo.

Įėjimas

Vieta, kur užsuka kiekvienas – ir namiškiai, ir svečiai – yra durys. Nuo durų prasideda jūsų namai. Todėl labai svarbu, koks yra įėjimas į namus – svetingas, maloniai pasitinkantis, o gal niūrus ir nelaukiantis?

Jei durys liūdnos spalvos arba nusilupusiais dažais, su įbrėžimais, pats laikas imtis pokyčių. Visai nebūtina pirkti ir dėti naujų durų. Jei jos kokybiškos, sandarios, užtenka jas perdažyti. Galite rinktis klasikines, formalias spalvas – rudą, baltą, juodą, pilką. Tačiau smagu duris papuošti išskirtiniu akcentu. Jei bijote dažyti jas ryškiai, papuoškite puošniu durų varpeliu ar belstuku. Duris taip pat galima papuošti sezoniniais atributais. Laukiant Kalėdų ar Velykų – tiks šventiniai vainikai. Vasarą, kai laukuose ir pamiškėse gausybė gėlių, galima duris vainikais puošti be jokios progos. Rudenį puikiai tiks rudens lapų kompozicija.

Tai atrodo tik smulkmenos, bet pastebėsite, kad vien atnaujinus ar papuošus duris, namas įgauna visai kitą nuotaiką bei išvaizdą.

 

 

Smulkmenos

Kartais, trokštant pokyčių, nebūtini dideli darbai. Užtenka ir mažų. Jei jau atnaujinote namo duris, pasirūpinkite ir kitomis smulkmenomis. Didelių išlaidų tikrai nepareikalaus naujas durų kilimėlis, originali pašto dėžutė, šmaikšti dekoratyvinė skulptūra ant būsto laiptų. Puoštis taip pat galite naujais gėlių vazonais, prie namo pastatyti suoliuką, pakeisti namo numerį.

Tai atrodo nereikšmingos smulkmenos, bet jos ganėtinai reikšmingai pakeičia namo išvaizdą. Jis atrodo naujesnis, šviežesnis, patrauklesnis.

Žalumynai ir žiedai

Niekas kitas taip nepagyvina aplinkos, kaip gėlės ir augalai. Interjerui gėlės suteikia šventiškumo ir gyvybės. Ne išimtis ir namo eksterjeras, fasadas.

Būstui tarsi naujo kvėpavimo suteiks dideli gėlių vazonai prie įėjimo. Puikiai tiks su nauja durų spalva ar pašto dėžute.

Puošdami namo įėjimą nepamirškite ir langų. Papuošti vazonais ir svyrančiomis, žydinčiomis gėlėmis langai tarsi iš naujo žvelgs į praeinančius ir suteiks būstui šviežumo, naujumo įvaizdį.

Drąsiai gėlėmis bei dekoratyviniais augalais puoškite namo terasą, vartus, takelius. Kuo daugiau žalumos – tuo daugiau gyvybės. Kai namai pilni augalų, retas kuris pastebi senstelėjusius langus, pablukusį stogą ar pasitrynusį tinką.

Šviesa

Kai planavote namo statybą, planavote, koks bus apšvietimas gyvenamose patalpose. Taip pat greičiausiai suplanavote ir vieną lempą prie įėjimo.

Viena lempa irgi neblogai, bet ar pagalvojote, kad su apšvietimu galite gerokai pakeisti savo būsto išvaizdą. Neapsiribokite vienu šviestuvu prie pagrindinio įėjimo. Apšviesti galima paradines duris, namo numerį, tam tikrus akcentus – pašto dėžutę, dekoratyvines detales. Apšvietimas suteikia prabangos įvaizdį, kuria lengvumo pojūtį.
Dar geriau, jei sumanysite apšviesti kiemo takus. Išlaidos už elektrą tikrai nepadidės – sode, prie takų naudokite šviestuvus, kurie energiją semia iš saulės. Vakare galėsite džiaugtis jaukiu namų vaizdu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą