2015 m. vasario 10 d., antradienis

Ekstravagancija ar klasika?

Ruošiatės statyti namą ir svarstote, kaip jis turėtų atrodyti – vieno aukšto ar dviejų, tinkuotomis sienomis ar medinis, klasikinis, o gal kiek neįprastas? Baigiamąjį akcentą namui suteikia stogas. Koks jis bus? Kokias medžiagas pasirinkti stogo dengimui?
Nesvarbu, statote naują namą ar remontuojate seną būstą, prieš pradėdami darbus turite sugalvoti, kokio stogo norite. Jei tai senas namas, galbūt keisite tik dangą, konstrukcijas ir formą paliksite tas pačias. Tačiau gal apsispręsite viską keisti kardinaliai? Lygiai taip pat, jei statotės naują namą – stogas gali būti klasikinis, modernus, dėl naujovių gan sunkiai prižiūrimas, bet išskirtinis, arba, atvirkščiai, patvarus ir nereikalaujantis priežiūros.
Kas jūsų kaimynas?
Kurias medžiagas ir formas pasirinksite stogo dengimui, priklausys nuo to, kur stovi ar stovės jūsų namas. Tarkime, gyvenate nuošalioje vietoje, netoli miško. Skardinis stogas netiks – rūdys. Čerpės samanos.
Ko gero, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kokie yra kaimynų stogai. Jei visi, tarkime, stogai raudoni – galbūt geriausia būtų, jei jūsiškis namas taip pat susilietų su aplinka. Bet jei to rajono, kuriame stovi ar stovės jūsų būstas, reglamente nėra numatyta stogo spalva ar stilius, tuomet galite būti ir išskirtiniai. Svarbiausia yra namo vienovė – ar tai būtų klasika, ar absoliutus modernas.
Priežiūra ir pavojai
Kad ir kokias medžiagas naudotumėte stogo dengime, stogui reikalinga priežiūra. Jei tai čerpių stogas, viena kita čerpė per laiką gali nukristi. Jei tai skardinis stogas – jis gali rūdyti. Ant stogo nuo lietaus, sniego, dulkančios gatvės per laiką prisikaupia nešvarumų. Ypač nešvarumai kaupiasi ant čerpių, šiferio. Lengviausia nuplauti skardinį stogą.
Skirtingos stogo dangos ir sveria skirtingai. Joms reikalingos atitinkamos stogo konstrukcijos. Pavyzdžiui, skardinis stogas yra lengvas, todėl jam jau esamos konstrukcijos tvirtinti nėra būtinybės. Tačiau jei renovuojamas seno namo stogas ir dedamos čerpės, konstrukciją geriau sutvirtinti.
Itin svarbu stogo dengime yra garso izoliacija. Juk nenorite, kad kiekvienas lietaus lašas girdėtųsi jūsų svetainėje. Nė viena stogo danga neapsaugo nuo triukšmo – ar tai būtų čerpės, ar skarda. Jei pasirinksite tinkama šilumos izoliacijos storį, atitinkamai sumažinsite ir triukšmą.
Danga – dar ne viskas

Stogo sąmatą sudarys ne tik darbai ir stogo danga, bet ir papildomos stogo dengimui reikalingos detalės – sniego užtvaros, lietaus vamzdžiai, kopėčios, tvirtinimo detalės ir panašiai. Prireiks ir daugybės žinių bei patirties. Jei šių komponentų trūksta, stogo dengimo darbus geriau patikėti profesionalams. Dengti stogą – sudėtingas procesas, reikalaujantis specifinių žinių bei praktikos. Tik profesionalas žinos, kaip tinkamai naudoti medžiagas, kaip jų nešvaistyti ir kaip atlikti darbus taip, kad jų nereikėtų daryti iš naujo.
Darbų eiga priklausys ir nuo to, kokį stogą pasirinksite – norėsite labai stataus ar mažesnio, pageidausite iškloti paprastomis medžiagomis, ar daugiau darbo reikalaujančiomis detalėmis. Viena yra stogą dengti skardos plokštėmis, kita – viena šalia kitos dėlioti palyginti mažas čerpes. Nuo pasirinktų medžiagų, darbų sudėtingumo bei stogo įmantrumo priklausys ir jūsų namo „kepurės“ kaina.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą