2015 m. sausio 20 d., antradienis

Kad namai iš tiesų būtų tvirtovė

Visi žino posakį, jog lietuviui namai yra jo tvirtovė. Svarbu, kad sienos būtų tvirtos, stogo nenuneštų vėjai, o krosnis šildytų smagiai ir nebrangiai. Deja, kad ir kaip kruopščiai bei patogiai rengtume namus, draudimo statistika rodo, kad kasmet namuose įvyksta apie 3 tūkstančiai nelaimingų atsitikimų – buitinių traumų.
Dauguma traumų, remiantis Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės statistika, įvyksta savaitgaliais ir šventinėmis dienomis – tada, kai tautiečiai nedirba ir turi laisvo laiko. Tas laikas, pasak psichologų, tradiciškai skiriamas ne poilsiui, bet darbams.
Ypač lietuviai mėgsta meistrauti – patys stato tvoras, įsirengia santechnikos tinklus, gamina baldus ir net stato namus, dengia stogus. Beje, vykdant stogo dengimą, buitinių traumų įvyksta daugiausiai. Jos ištinka vyrus, kurių traumos paprastai būna rimtesnės.
Noras būti geriausiu
Paprastai psichologai sutaria, kad žmogui būdingas nepasitikėjimas. Paprastai manoma, kad kitas tą patį darbą atliks prasčiau ir niekas kitas nežino geriau, už mus pačius. Štai kodėl net ir sudėtingų statybos darbų taip dažnai imamės patys – nors ir yra geriau tai išmanančių, ir profesionalų darbai dažniausiai nekainuoja brangiau.
Todėl šį kartą apie stogo dengimą atsižvelgiant į tą faktą, kad net ir atsisakius pavojingos minties stogą dengti patiems, reikia daug ką žinoti.
Šilumos garantas
Wikipedia enciklopedijoje pateikiamas labai aiškus stogo apibrėžimas. Stogas – tai pastato dalis, skirta apsaugoti patalpas nuo kritulių ar kito išorės poveikio, atskirti patalpas nuo aplinkos ir palaikyti mikroklimatą.
Iš tiesų, namo stogas turi nemažai įtakos, ar namuose bus šilta. Be jokios abejonės, taip pat svarbu, kad stogas apsaugotų nuo kritulių, taip pat triukšmo.
Garso izoliacija ir nuolydis
Kad ir kaip romantiškai skamba lietaus barbenimas į stogą, niekas šio triukšmo nenorėtų girdėti nuolat. Ypač, jog Lietuvoje lyja labai dažnai. Niekas nepageidauja ir automobilių ūžesio iš gatvės. Todėl patariama investuoti į gerus langus. Taip pat rinktis tinkamą stogo dangą. Tokios dangos, kuri absoliučiai užkirstų kelią triukšmui, nėra, tačiau visada patariama rinktis dangą su papildomu garso izoliacijos sluoksniu arba garsą sulaikyti storesniu šilumos izoliacijos sluoksniu.
Dangos pasirinkimą turi nulemti ne tik požiūris į triukšmą, bet ir stogo nuolydis. Pavyzdžiui, jei jūsų namas suprojektuotas plokščiu stogu arba labai mažu nuolydžiu, netiks plieninė stogo danga. Tačiau ji tiks įprasto nuolaidumo stogui. Plienas netiks ir įmantrios formos stogui – pernelyg sudėtinga pjaustyti plokštes.
Jei stogas įmantresnis arba turi ne vieną stoglangį, stogo dengimo darbai užtrunka kiek ilgiau.
Papildomos detalės
Geram stogui vien šilumos ir garso izoliacijos bei kokybiškos dangos nepakaks. Nepamirškite pasidomėti lietaus nuvedimo sistemomis, kopėčiomis, sniego užtvarais, ledo tirpikliais ir panašiai. Šios, atrodytų, smulkmenos, padės sukurti saugumą (nekris sniegas žiemą, kopėčios leis saugiai patikrinti stogą, jei to prireiks) ir apsaugos kritulių pertekliaus.
Kadangi kiekvienas stogas yra individualus – vienas yra visiškai naujas, kitą reikia tik renovuoti – labai sunku pasakyti bendrą kainą. Stogo kainą nulemia daugelis faktorių ir kiekvienu atveju sąmata skaičiuojama individualiai. Štai pagrindiniai etapai, kuriuos verta žinoti – jie nulems kiek kainuos stogo dengimas:
·         Stogo dangos pasirinkimas
·         Dangos apdorojimas – kai kurias tenka pjaustyti, tam reikalinga įranga bei daugiau laiko
·         Stogo konstrukcijos sudėtingumas
·         Stogo priedai
Stogdengio darbas bei žinios, patirtis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą